Hill House

İzmir, Turkey 2022

Hill House is located in Gölcük village on the southern heights of İzmir, a village that has long been familiar with the dominance of the landscape. The plateau is a home for different species of plants and green pastures. The house enjoys a mountain view while the landscape leads to a broad and sequential connection of the surrounding nature, light, sound, and air. Centenary olive trees and fruit trees, together with the pool platform, serve as a link between the architecture and nature.

The structure that surprises its users with a different perception at almost every hour of the day, the static state of everything flows softly towards nature and stops in 'that moment'. So the house and the landscape unite; we feel the breeze drift in the middle of the space. The reflection pool, which forms a large surface, plays an active role in bringing the unique sky movements and the green with many tones into the house and offers a unique experience to the user. A simple volume simultaneously enhances the fluidity between the living space and the existing surroundings. When the glass sliding doors open at the edges of the semi-open areas, the boundaries between inside and outside, home and nature, disappear completely. The house allows its inhabitants to be both rural and remote in the larger world and urban at the same time.